WTO Competition

abstract: A competition entry for an extension to the WTO Headquarters.

This proposal is conceived to be an elegant, complementary extension of the existing World Trade Organization structure with an advanced agenda for sustainability. In deference to the massing of the original, the new volume aligns carefully at an urban scale, but withdraws slightly and touches the WTO only at the midpoint of the block. The resulting plan is E-shaped, with a longer middle leg to meet up with the central circulatory axis of the WTO. The new façade has a solid precast textured exterior, where large windows are set deeply into the mass of the building. The precast structure forms an open grid in which the position of these windows varies depending on their location, views, and solar orientation. On the east face, where the view is the most impressive (looking towards Lake Geneva, the Alps, and Mont Blanc), the windows are playfully distributed, with deep and flush-set panels of glass creating dynamic and distorted reflections of the landscape.

WTO Competition
WTO Competition
WTO Competition
WTO Competition
WTO Competition
WTO Competition
WTO Competition
WTO Competition