Boston City Hall

Investigating one of Boston's most distinct buildings.

Commissioned and published by ArchitectureBoston, this proposal for rethinking Boston City Hall provides a study to counteract the city leadership's interest in moving and abandoning the existing seat of government. The design creates vibrant counterpoints of light and liveliness to City Hall's monumental framework. It proposes a series of tactical modifications to the building's lowest and most public levels: clarifying way-finding; improving views, light, and sustainability; occupying abandoned spaces; and increasing the building's openness to the city. A new canopy structure reshapes the building's arrival sequence from the public plaza and Congress Street. Inside, the study suggests enclosing the central courtyard to improve the building's sustainable performance. This change also permits exposing the concrete trusses of the public-services concourse below. Daylight from the atrium would stream downward into what is presently a dark hall. Light globes, colorful wall panels, and illuminated information screens would create an animated atmosphere.

Boston City Hall
Boston City Hall
Boston City Hall
Boston City Hall
Boston City Hall
Boston City Hall